Skoči na glavno vsebino

“V jamo pade, kdor jo drugemu koplje,” je naslov kratke prozne pripovedi iz leta 1845, ki jo je napisal slovenski pesnik, prevajalec in pravnik Janez Vesel, s psevdonimom Koseski, ki se je rodil na današnji dan, 12. septembra 1798 v zaselku Gorenje v Spodnjih Kosezah blizu Moravč.

Pesnikoval in pisateljeval je v nemškem in slovenskem jeziku. Prevajal je liriko iz nemščine, angleščine, italijanščine in ruščine. Slovencem je približal Shillerja, Goetheja, Byrona Danteja, Puškina, Homerja in druge.

Čeprav Veselu očitajo nenavaden jezik, je imelo njegovo pesništvo politično propagando in narodno zavedno sporočilo, ki je bilo v tistem času še kako potrebno; Slovencem je vlil jezikovno, literarno in zgodovinsko samozavest. Po Janezu Veselu – Koseskem so leta 1923 poimenovali ulico v Trnovem v Ljubljani, ki še danes nosi njegovo ime.

Janez Vesel Koseski je z ženo Juliano Theresio Thomann imel sedem otrok, njuna hčerka je rodila Juliusa Kugya, znamenitega primusa alpinizma v Julijskih Alpah.

Foto: Razglednica posvečena slovesnosti ob vzidanju spominske plošče na pročelje rojstne hiše Janeza Vesela Koseskega, štirinajst leto po njegovi smrti.

Vir: Kulturna dediščina slovenskih pokrajin

Dostopnost