Skoči na glavno vsebino

Veliki hadronski trkalnil v Ženevi je kompleksen 27 kilometrov dolg pospeševalnik električno nabitih osnovnih delcev. Na današnji dan, 10. septembra 2008, ob 10. uri in 28 minut, ko so znanstveniki v pospeševalniku uspešno usmerili prvi  snop električno nabitih delcev, je znanstvenik Lyn Evans navdušeno vzkliknil: “To je fantastični dan!” a žal je bilo nadaljnje testiranje prestavljeno za 14 mesecev (od 19. septembra 2008 do 20. novembra 2009), po incidentu z dušenjem magneta, ki je povzročil veliko škodo na več kot 50 superprevodnih magnetih, njihovih nosilcih in vakuumski cevi.

Uspešen zagon Velikega hidronskega trkalnika pomenil ključni trenutek v prehodu iz več kot dveh desetletij priprav na novo obdobje znanstvenih odkritij. Trkalnik je namenjen za trkanje nasprotnih tokov protonov z zelo veliko kinetično energijo.

Devet let kasnej se je v detektorju delcev Atlas v Cernu pridružilo tudi trinajst slovenskih znanstvenikov: Tina Šfiligoj, Vladimir Cindro, Andrej Filipčič, Andrej Gorišek, Bojan Hiti, Luka Kanjir, Borut Paul Kerševan, Gregor Kramberger, Boštjan Maček, Igor Mandić, Marko Mikuž, Miha Muškinja in Grygorii Sokhrannyi, ki so prispevali k prelomnemu odkritju, da pod določenimi pogoji delci svetlobe, fotoni, lahko reagirajo sami s seboj.

Vir foto: Science Channel

Dostopnost